divendres, 28 de març del 2014

Theodor Nelson i Xanadu



Filòsof, sociòleg i pioner de les tecnologies de la comunicació als Estats Units.
Creador del neologisme “hypertext” (1965).
Pretenia poder escriure un paràgraf i que darrera d’aquest el lector pogués descobrir moltes informacions que de manera lineal no podien aparèixer immediatament a la lectura d’aquest paràgraf. És a partir d’aquesta idea que sorgeix el terme hipertext, pensat per crear una xarxa informàtica de documents relacionats entre ells per enllaços.
Així sorgeix el projecte Xanadu. Un projecte hipertextual que tenia com objectiu emmagatzemar tota la literatura mundial i així connectar-la i tenir a l’abast instantàniament. Una base de dades literària global. Convertint l’eina documentalista també en mitjà literari.



L’afany de crear una enciclopèdia mundial, i on la informàtica col·labora en aquesta nova organització del saber. Ho fa gràcies a la digitalització de documents i textos. També gràcies als enllaços que aquesta eina permet. Uns enllaços que són una revolució en la nostra relació amb el text, no coneguda fins aleshores, i que no són altre cosa que donar forma a aquesta idea de relacionar textos que defensava el propi Nelson. Ara, aquesta relació, la podem fer, com hem comentat en el post anterior, amb un sol clic. Un clic que ens transporta a un món que no té final.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada